PER QUÈ AQUEST BLOG?

De la meva mare he aprés l'amor per la cuina, el gust pel bon menjar i, sobre tot, la il.lusió per complaure els altres amb un bon àpat. A la facultat de Farmàcia vaig descobrir que m'agradava la nutrició: "som allò que mengem". La vida, però, se'm menja el temps de cada dia. He hagut d'aprendre a compaginar les tres coses: bona gastronomia, menjar saludable i, evidentment, fàcil i ràpid de fer. De vegades pot semblar imposible, però quan t'hi poses, descobreixes que no és tan difícil. Només cal una mica d'imaginació, una bona dosi d'interés i cabassos de carinyo...
Així doncs, per què no compartir-ho?

dilluns, 26 de setembre del 2011

Olla exprés: sà i ràpid


L'olla exprésAhir l’Alexis al•lucinava. Va entrar a la cuina i em va trobar (us situo), a la meva esquerra la Cook, a les plaques, l’olla exprés i el wok, a la meva dreta, la Thermomix. Més enllà, el microones i el forn treien fum. Aleshores emva preguntar, “Però què tenen d’especial cadascú d’aquests mètodes?” La veritat és que cadascú té avantatges i inconvenients, es qüestió de treure partit a tot. Ja vaig parlar del wok, pot ser que us parli ara de l’olla exprés (i alguna recepta, és clar!)


En poc temps i amb molt poc líquid, una cuina amb qualitat.
Va ser un article desitjat per milers de mestresses de casa en els anys 60, quant va aparèixer. Aquesta olla a pressió era signe de modernitat, comoditat i rapidesa. Poc a poc, amb la creixent incorporació de la dona al treball fora de casa va ser guanyant adeptes perquè cuinava en la meitat de temps i amb un gran estalvi energètic. Des de llavors ha anat millorant en disseny i models, fins als d'última generació, les ultra-ràpides, que faciliten el manteniment del poder nutritiu dels aliments. La majoria incorporen, a més, una safata que permet la cocció al vapor però en la meitat de temps.
Els tres pilars d'aquesta tècnica culinària són: economia, seguretat i rapidesa. La primera perquè la cocció es realitza amb tanta rapidesa que permet economitzar tota mena d'energia. La segona perquè disposa d'un mecanisme situat a la tapa que té la missió d'evitar poder obrir l'olla si té pressió interior, per petites que siguin. I, la tercera perquè el seu tancament hermètic crea un augment de la pressió i pujada de la temperatura que fa que els aliments es cuinin més ràpidament.

ELS SEUS TRUCS
• Controla l'addició de sal, espècies i herbes aromàtiques. La cocció a pressió concentra aromes i sabors de forma considerable, pel que és millor quedar-se curt i rectificar al final, amb l'olla ja oberta.
• Respecte el temps de cuinar, davant el dubte, és millor uns minuts a faltar, ja que és més fàcil arreglar un aliment poc fet que un passat.
• En guisats o estofats has d'afegir, com a mínim, un quart de litre de líquid. Si cal ja el farem més espès un cop finalitzada la cocció i oberta l'olla.
• Si la utilitzes amb cuina elèctrica, apaga una mica abans d'acabar la cocció. Es completarà amb la calor residual.
• Omple la olla dos terços de la seva capacitat i redueix la quantitat a la meitat quan cuinis aliments que augmenten de volum o produeixen escuma.
• Abans de tancar l'olla, assegura't que les vores i la junta de goma estan nets i ben posats.
• No la obris mai mentre tingui pressió. Deixa refredar primer, si cal fes-ho sota l'aixeta. Així ajudaràs a tallar la calor i evitaràs que es passin del punt.
• Un cop neta, guarda l'olla destapada perquè no es deformi l'olla.

RECEPTES (4 persones)
CREMA DE CARBASSÓ: Pela 2 cebes i una patata. Renta'ls juntament amb tres carbassons. Tallar tota la verdura i posa-les en l'olla amb un litre d'aigua, comprovant que queden cobertes al ras. Condimentar, tancar l'olla i portar-la a ebullició. Quant pugin les anelles de la vàlvula, reduir el foc i deixar coure 7 minuts. Refredar sota el raig de l'aixeta i obrir. Eliminar l'excés de líquid i passar pel passapuré. Posar de nou al foc durant un parell de minuts, afegint llet i remenant fins aconseguir la consistència desitjada. També podem afegir-li un formatget i tindrà un toc especial.
LLENTIES ESTOFADES: Tallar i rentar 2 pastanagues i 1 ceba tendra. Posa en l'olla 400 g de llenties, les verduretes, el sofregit (sempre lleuger d'oli) d'una ceba, 2 patates mitjanes, una dent d'all picat, una fulla de llorer i un pessic de pebre vermell. Cobreix àmpliament amb aigua. Tapa l'olla i porta-la a ebullició. Quant pugin les anelles de la vàlvula, reduir el foc i deixar coure 8 minuts. Refredar sota el raig de l'aixeta i obrir. Servir calents després de reposar uns minuts fora del foc.
PATATES NOVES AMB ALL: Prepara una barreja a base d'una ceba finament picada, una cullerada de pebre vermell picant, una mica de pebre, una culleradeta de fonoll, 2 cullerades d'alfàbrega fresca, 300 ml de tomàquet triturat i 300 ml de brou vegetal. Posar la barreja en el fons de l'olla. Posa a sobre la safata per al vapor. Posa, al seu torn, les patates noves, sense pelar i rentades, 2 grans d'all pelats i picats, i ruixa amb una cullerada d'oli d'oliva .. Tapa l'olla i porta-la a ebullició. Quant pugin les anelles de la vàlvula, reduir el foc i deixar coure 9 minuts. Refredar sota el raig de l'aixeta i obrir. Pelar les patates, tallar-les a rodanxes i servir amb la salsa per sobre i adornades amb una cullerada d'alfàbrega fresca.

1 comentari:

  1. Jo sóc més d'olles tradicionals Mª Eugènia...però està bé el que escrius. Salut!
    Toni

    ResponElimina