PER QUÈ AQUEST BLOG?

De la meva mare he aprés l'amor per la cuina, el gust pel bon menjar i, sobre tot, la il.lusió per complaure els altres amb un bon àpat. A la facultat de Farmàcia vaig descobrir que m'agradava la nutrició: "som allò que mengem". La vida, però, se'm menja el temps de cada dia. He hagut d'aprendre a compaginar les tres coses: bona gastronomia, menjar saludable i, evidentment, fàcil i ràpid de fer. De vegades pot semblar imposible, però quan t'hi poses, descobreixes que no és tan difícil. Només cal una mica d'imaginació, una bona dosi d'interés i cabassos de carinyo...
Així doncs, per què no compartir-ho?

diumenge, 18 de setembre del 2011

La cistella de Setembre

Encara són dies de calor, però la nova activitat diària requereix d’una dieta equilibrada que ens aporti tota l'energia que necessitem per treballar, estudiar i realitzar totes aquestes activitats que volem iniciar.
Entren: col verda, bledes, codony, fonoll, raïm, pomes.
Temporada de: meló, pebrot vermell, albegínia, tomàquet, porro, enciam romà.
Se'n van: síndria, carbassa d'estiu, mongeta tendra, cogombre, figa, nectarina, prunes.
Aquest mes comprem ... RAÏM
El raïm és el fruit de la "vitis vinifera", gairebé tan antiga com l'home, de tal manera que en els països mediterranis ha constituït durant segles el pilar de la seva economia al costat de les oliveres i el blat. De fet, a la verema s'associen festes i tradicions populars que giren al voltant de la collita del raïm i la fabricació del vi.  El seu dolç sabor es deu al fet que conté altes dosis de glucosa. Per això té un alt valor calòric, unes 60 calories per cada cent grams per a l'aliment fresc i més de 260 calories per les panses. Per això no es recomana en diabètics ni persones que desitgen seguir una dieta de control de pes. Però, a més conté, una mica de fibra, calci, ferro, magnesi, fòsfor i bastant potassi. També té quantitats mínimes de sodi, carotens i vitamines C, grup B i àcid fòlic. El seu gran valor en la salut radica en alguns dels seus components naturals:
  • Els bioflavonoides, amb propietats antiinflamatòries i efectes sobre el metabolisme dels lípids. Protegeix el cor en reduir el nivell de colesterol. I a més inhibeix l'agregació de les plaquetes a la sang. Amb això la sang és menys espessa i s'evita la formació dels coàguls sanguinis que desencadenen els infarts cardíacs i cerebrals.
  • El resveratrol, amb importants propietats anticancerígenes
Al mercat pots trobar diferents varietats de raïm, cadascuna amb les seves petites característiques que les distingeixen de les altres. Algunes bàsicament s'utilitzen per a la producció de vi. Entre les raïm blanc podem destacar les varietats de Moscatell, Ohanes, Napoleó, Aledo, Itàlia, Macabeu ... Entre el raïm negre: tenim, Alicante, Ull de llebre, Merlot, Monastrell, etc.
Conservació i consum de raïm
Els raïms es conserven a la nevera sense problemes durant unes setmanes. Per això cal posar-les sobre paper de cel lulosa, ja que aquest absorbeix la humitat. No és recomanable l'ús de bosses de plàstic ni tenir pomes prop, ja s'accelera el procés de maduració del raïm.
La forma més freqüent de prendre el raïm és crua, com a postres i ben madura. És fonamental extremar la higiene i rentar-les abans en abundant aigua. No obstant això, hi ha molts plats gastronòmics que permeten combinar bé amb algunes carns, formatges i peixos.
Anem al mercat ... CONILL
"Hispania" vol dir terra de conills, de manera que aquest producte ha estat present a la nostra península des de temps immemorables.
Durant molt de temps, va quedar una mica en l'oblit perquè no apareixia en els tractats de nutrició i alimentació dels Estats Units, ja que no és un producte habitual en aquest país. Per fortuna, els nutricionistes i dietistes ens ho han "redescobert".
Actualment, les granges de conills ens asseguren un producte d'alta qualitat, amb un rigorós control higiènic que pot i ha de constituir un aliment important en la nostra gastronomia.
La seva carn està classificada en el grup de les carns blanques. És un aliment molt lleuger ja que amb prou feines aporta greixos. A més, el valor del seu proteïna és que el seu nivell de purines és molt baix, pel que està altament recomanada tant en nutrició infantil com per a persones amb problemes d'àcid úric.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada