PER QUÈ AQUEST BLOG?

De la meva mare he aprés l'amor per la cuina, el gust pel bon menjar i, sobre tot, la il.lusió per complaure els altres amb un bon àpat. A la facultat de Farmàcia vaig descobrir que m'agradava la nutrició: "som allò que mengem". La vida, però, se'm menja el temps de cada dia. He hagut d'aprendre a compaginar les tres coses: bona gastronomia, menjar saludable i, evidentment, fàcil i ràpid de fer. De vegades pot semblar imposible, però quan t'hi poses, descobreixes que no és tan difícil. Només cal una mica d'imaginació, una bona dosi d'interés i cabassos de carinyo...
Així doncs, per què no compartir-ho?

diumenge, 18 de setembre del 2011

Tornem al cole



Hem tornat al cole i als bons propòsits. Un dels meus és escriure de manera més regular al blog, tan de bo ho aconsegueixi, i si no… sempre ens quedarà Gener!

Doncs aprofitant la avinentesa que tornem al cole, podem parlar de les necessitats que tenim en aquesta època en que tornem a l'escola (i al treball), i el nostre cervell "torna a funcionar" ... Hi ha diferents etapes de la vida i circumstàncies en les que cal una major concentració i memòria. Per això és important recórrer a una bona alimentació. Durant l'etapa de l'adolescència, al desgast físic diari s'uneix l'esgotament psíquic que produeix la rutina acadèmica i, molt especialment, en l'època d'exàmens. La massa cerebral representa només entre un 2% i un 3% del pes corporal, però pel que fa al consum d'energia absorbeix fins a un 20% de les propietats energètiques dels aliments (la seva principal font són els hidrats de carboni en forma de glucosa), i si l'aportació d'hidrats de carboni és insuficient, el cervell obté l'energia a partir d'altres nutrients, com les proteïnes o els greixos. En èpoques de major esforç intel•lectual no cal augmentar l'aportació de calories. El que s'ha de cuidar és el subministrament de determinats nutrients, necessaris per al correcte funcionament del sistema nerviós (vitamines del grup B, la vitamina E o tocoferol, algunes sals minerals (potassi, magnesi i zinc) i oligoelements (liti, silici, seleni i crom).
Però no només els adolescents i joves es troben en aquesta situació. Hi ha altres èpoques de la vida en què també es produeix un desgast psíquic que requereix una alimentació especialment cuidada. Per exemple, en edats avançades també és important una bona dieta com a forma de prevenir o compensar problemes de demència inherents al pas dels anys i en tota persona que desenvolupa un gran treball intel•lectual.

És important, doncs, que seguim algunes pautes:
1. Prendre un esmorzar complet ajuda a afrontar el dia amb energia i a no patir la falta de glucosa que pot provocar una disminució del rendiment intel•lectual. L'esmorzar ha d'aportar proteïna, fibra, glucosa, calci i vitamines
2. En les principals menjars, com a primer plat, s'hauria d'incloure diàriament hortalisses i verdures crues o cuites acompanyades de patata, cereals o llegums. Les verdures aporten potassi, magnesi, àcid fòlic i fibra (entre altres funcions, ajuda a regular el trànsit intestinal). S'han de consumir cereals (arròs. pasta, blat de moro) 2 o 3 vegades a la setmana, preferiblement integrals, que ens aportaran hidrats de carboni, proteïna vegetal i vitamines del grup B. Els llegums no han de faltar, almenys dues vegades per setmana. Contenen hidrats de carboni, fibra i proteïnes vegetals i són rics en tiamina, niacina, potassi i ferro. Per aprofitar al màxim el ferro que aporten, convé acompanyar l'àpat amb aliments rics en vitamina C (pebrots, tomàquets, cítrics ...).
3. De segon plat, carn, peix i ous. Aquests aliments són la font principal de proteïna de bona qualitat, ferro fàcilment aprofitable per l'organisme, zinc, fòsfor, vitamina A i vitamina B.
4. El millor postres és la fruita fresca (com a mínim, 2 peces al dia i que una d'elles sigui un cítric per la seva riquesa en vitamina C).
5. Prendre dues o tres vegades al dia llet o derivats: iogurts, formatges magres, flams ... com a principal font de calci, a més de vitamines A i D (si són de llet sencera) i del grup B (especialment, en els formatges), imprescindibles per al creixement. Poden convertir-se en unes postres si es prefereix.
6. Per evitar la sensació de gana entre hores i mantenir un nivell adequat de glucosa en sang al llarg del dia, s'ha de distribuir la dieta en cinc o sis preses: esmorzar, dos àpats principals i completar-les amb ingestes més lleugeres (dinar, berenar i alguna cosa abans d'anar a dormir). En els berenars, es pot prendre trossos de fruita o sucs, iogurts o batuts lactis, cereals, torradetes, fruits secs, entrepans integrals vegetals ... en comptes de productes més energètics i menys nutritius (Snack, rebosteria, brioixeria, llaminadures ...) .
7. Finalment, convé dormir un mínim d'hores, de manera que quan es pateixen dificultats per agafar el son es pot prendre una infusió relaxant (Tarongers, marialluïsa, Melisa, Majorana, valeriana, passionera, arç blanc, llúpol, hipèric, Lavanda, Revetlla, Til•la ...) o un got de llet calenta abans d'anar a dormir.
8. En determinades circumstàncies, és possible que sigui necessari prendre algun suplement (prèvia consulta a un especialista) com la gelea reial, ginseng, pol•len, pròpolis, llevat de cervesa, lecitina de soja o germen de blat.
9. Si és necessari, podem recórrer al algun suplement com: gelea real, ginseng, pol•len, llevat de cervesa, germen de blat o lecitina de soja.

De tots aquest, us comento la gelea, perquè probablement és el “nutracèutics” més complet de tots:

Gelea real
És el producte que secreten les abelles per alimentar a les seves futures reines. Des del punt de vista nutricional destaca la riquesa en vitamina C, E, A, vitamines del grup B, minerals (fòsfor, ferro, calci, coure i seleni), àcids grassos insaturats, aminoàcids i substàncies hormonals.
Entre les propietats nutritives i terapèutiques d'aquest producte, interessa destacar la resistència a la fatiga i al fred que proporciona aquesta substància que pot arribar a suplir algunes mancances nutricionals gràcies a la seva completa composició nutricional. Té un efecte estimulant, tonificant i reequilibrant del sistema nerviós, millora l'oxigenació cerebral i regularitza els trastorns digestius. Aporta l'energia extra necessària en situacions d'especial desgast. Per totes aquestes propietats, la gelea reial constitueix un complement alimentari en estats de debilitat o esgotament físic o psíquic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada