PER QUÈ AQUEST BLOG?

De la meva mare he aprés l'amor per la cuina, el gust pel bon menjar i, sobre tot, la il.lusió per complaure els altres amb un bon àpat. A la facultat de Farmàcia vaig descobrir que m'agradava la nutrició: "som allò que mengem". La vida, però, se'm menja el temps de cada dia. He hagut d'aprendre a compaginar les tres coses: bona gastronomia, menjar saludable i, evidentment, fàcil i ràpid de fer. De vegades pot semblar imposible, però quan t'hi poses, descobreixes que no és tan difícil. Només cal una mica d'imaginació, una bona dosi d'interés i cabassos de carinyo...
Així doncs, per què no compartir-ho?

dissabte, 7 de gener del 2012

Entre fogons

Tot i que cada dia es menja més a la feina o en restaurants, i que amb l'aparició de congelats i precuinats, cada vegada ens passem menys temps entre fogons, la veritat és que tots preferim el menjar casolà.

Però, per què renunciem al plaer de menjar sa i a casa? Per comoditat? Per necessitat? ... Si ens ho proposem, no hem de renunciar a la bona cuina i els bons hàbits, ja que el mercat ens ofereix múltiples possibilitats de cocció, que poden adaptar-se als diferents hàbits i necessitats.

Cuinar amb gas
La cuina de fogons que és alimentada mitjançant gas natural és l'element imprescindible per als amants dels plats elaborats i la cuina tradicional. La flama i la calor es regulen manualment, i només amb veure-podem saber o tenir una idea de la intensitat de calor que estem aplicant. Amb el foc directe, s'evita l'escalfament i redueix el temps de preescalfament, de manera que disminuïm el consum d'energia. A més, en apagar el foc, la calor s’atura al moment, evitant així desbordaments i excessos de temps de cocció.
El gas natural, en produir naturalment la humitat en el moment de la seva combustió, no malgasta les propietats dels aliments que es cuinen al foc i preserva totes les seves sals minerals i els seus bells colors, daurant-los i mantenint tota la seva textura.
Cuinar amb vitroceràmica
La cuina vitroceràmica elèctrica s'ha estès molt ràpidament a causa dels seus innegables avantatges: la seva estètica, el seu fàcil maneig i sobretot, el senzilla que resulta la seva neteja per la seva superfície totalment llisa. Hi ha dos tipus de cuines vitroceràmiques elèctriques en funció de la seva regulació:
* REGULACIÓ PER ENERGIA: En aquest cas la potència es manté sempre al màxim i el que fem és controlar els temps de cocció (és a dir, els temps d'encesa i apagat). Aquest sistema permet controlar la calor de cada zona, de manera que només es posa en funcionament quan el termòstat ordena automàticament reposar calor. Això suposa un estalvi en els consums al funcionar estrictament el temps necessari.
* REGULACIÓ PER POTÈNCIA: En aquest cas, el comandament permet diferents connexions de les resistències, de manera que a cada posició li corresponen diferents potències d'escalfament. D'aquesta manera controlem la cocció per temperatura i no per temps.
Cuinar amb vitroceràmica per inducció
La seva característica més important és que transmet la calor al recipient mantenint la superfície de cocció freda. Es tracta d'una vitroceràmica amb els avantatges d'aquestes (superfície de fàcil neteja) però molt més ràpida. Mitjançant aquest sistema no cal esperar, ja que la calor es genera de forma instantània en accionar el comandament i s'assoleix en un segons la temperatura requerida. Això es tradueix en menor temps requerit i per tant menor consum. Sens dubte, el somni dels que cuinen amb preses.
Els recipients per cuinar han de contenir un material ferromagnètic almenys en la base, de manera que els de alumini, terracota, acer inoxidable o coure no són utilitzables amb aquest tipus de cuines .
Actualment el cost de la tecnologia d'inducció dobla al d'una vitroceràmica tradicional, però les elevades prestacions així com la seva major eficiència energètica la converteixen en una inversió atractiva. El cost de la producció d'aquesta tecnologia es centra en l'electrònica de potència necessària per al seu funcionament. Encara que el cost sol rondar el doble del preu d'una vitroceràmica de resistència o halògena, la despesa elèctrica sol ser un 40% menor i resulta rendible si es fa servir la cuina amb freqüència. Sobretot amb usos curts com fregir o fer a la planxa un filet, on una vitroceràmica convencional perdria gran part de l'energia usada en la calor residual de la placa. Respecte a una cuina de gas, aprofita millor l'energia elèctrica (84%) que el gas (40%).
Cuinar amb vitrogas
Són una aposta per al futur, combinen els avantatges de la cocció a gas i l'elèctrica permeten cuinar sobre una superfície vitroceràmica llisa i fàcil de netejar amb tota l'economia i rapidesa del gas natural.
La perfecta combinació
Si el dia a dia t'exigeix rapidesa però t'agrada recrear-te en la cuina els caps de setmana, també hi ha una solució parell tu. Hi ha plaques que combinen la vitroceràmica elèctrica amb els fogons de gas tradicionals, permetent la màxima eficàcia en el mínim temps amb l'electricitat o bé una cocció elaborada amb una perfecta regulació amb el gas natural.

TRUCS PER ESTALVIAR ENERGIA A LACOCCIÓN
1. Disminueix la temperatura o desactiva la placa o el forn elèctric abans d'acabar de coure els aliments. Si disposes de vitroceràmica amb multifuncions, utilitza el programa econòmic.
2. Cuina amb recipients el fons sigui més gran que el foc i tapi sempre les cassoles. Així pots estalviar fins a un 20% d'energia.
3. Descongela alguns productes dins del propi frigorífic. Evitaràs consum al forn o microones per descongelar ia més millorarà la qualitat i el sabor dels aliments.
4. Evita obrir la porta del forn innecessàriament perquè no es perdi la calor acumulada.
5. Acostuma't a l'olla exprés. Consumiràs la meitat d'energia mentre cuina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada