PER QUÈ AQUEST BLOG?

De la meva mare he aprés l'amor per la cuina, el gust pel bon menjar i, sobre tot, la il.lusió per complaure els altres amb un bon àpat. A la facultat de Farmàcia vaig descobrir que m'agradava la nutrició: "som allò que mengem". La vida, però, se'm menja el temps de cada dia. He hagut d'aprendre a compaginar les tres coses: bona gastronomia, menjar saludable i, evidentment, fàcil i ràpid de fer. De vegades pot semblar imposible, però quan t'hi poses, descobreixes que no és tan difícil. Només cal una mica d'imaginació, una bona dosi d'interés i cabassos de carinyo...
Així doncs, per què no compartir-ho?

divendres, 6 de gener del 2012

Dinar de Reis

Us prometo que em volia “escaquejar”. Pensava, entre la mare i d’altres familiars, aquest any no cuino...
Però no, el dia de Reis m'ha tornat a tocar. Total, que cal buscar alguna cosa original, que agradi, però tenint en compte que som a final de festes i tothom està tip. Ah! I que jo vull estar pels meus fills tan a la cavalcada com a Reis... a més, si pot ser, light. Massa, no?
Finalment, aquest ha estat el menú, que aprofito a compartir mentre els nens s’ho passen d’allò més bé amb les joguines, altres veuen la tele i alguns fins i tot ronquen!!!

APERITIUS:
(els aperitius són una bona manera d’implicar la canalla a la cuina... els agrada molt anar muntant-los i veure com llueix el resultat... llevat el dia de Reis, és clar!)
Montadito de Foie amb Encenalls de Pernil Oro Graso al Pedro Ximenez
Rebaixem ½ got de Pedro Ximenez a foc lent amb un rajolí petit de vinagre de Mòdena. Després d'uns 10 minuts afegir una cullerada de melmelada de gerds. Untem la torrada amb dues gotetes de la salsa, després posem el foie, els encenalls de pernil i novament dues gotetes de l'adob per sobre.
Vol-au-vent de Pernil de York amb salsa de Dijon.
Per preparar la salsa de Dijon: 1 / 2 got d'oli, un rajolí de vinagre de Mòdena, 1 cullerada de mostassa Dijon i 1 cullerada de mel. Barrejar bé (podem afegir un toc d'anet). Piquem ben fineta una mica de ceba de Figueres i la mesclem amb la salsa anterior. Untar la torrada amb la salsa. I després posar el pernil dolç tallat molt fi.
Torrada de Salmó amb adobats a la vinagreta:
Untar la torrada amb mantega. Tallar el salmó fumat a encenalls gruixuts i posar sobre la torrada. Preparar una mescla amb una mica de ceba tendra picada, ou dur, tàperes i pepinillos també trinxats. Decorar la torrada amb salmó amb aquesta mescla.
Tartaleta de Formatge Feta amb Tomàquet i Alfàbrega.
Picar alfàbrega i afegir oli d'oliva o comprar una salsa de pesto ja feta i untar la torrada. Tallar el feta en daus petits i ruixar amb l'oli d'oliva. Picar el tomàquet finament i escampar per sobre.
Boletes de Formatge, cibulet i Oliva Negra.
Es barreja formatge de cabra cremós amb formatge Philadelphia. Després s’amaneix amb cibulet i olives negres trinxades. Deixar reposar aquesta massa al frigorífic como a mínim 4 hores. Es fan petites boletes. Picar finament més cibulet i el mesclem amb parmesà en pols. Passem les boletes per aquesta mescla.
Vol-au-vent de Rocafort i nous
Es barreja formatge rocafort amb formatge mascarpone. Afegir les nous picadetes. Omplim els vol-au-vent i decorem amb cibulet.
Tartaleta de setes amb ceba confitada
Netegem i tallem en làmines fines els bolets, les ruixem amb llimona i ofeguem amb la resta de la mantega. Finalment, assaonem. Seguidament, incorporem els ous batuts. Remoure fins que els ous estiguin quallats. Disposem dintre de la tartaleta i decorem amb una mica de ceba confitada.
Torrada de Formatge de Mango, Gorgonzola i Ceba confitada
Tallar el mango per la meitat al llarg traient l'os, pelar-los i col•locar els trossos resultants en una font de forn. Seguidament posar un tros de formatge gorgonzola sobre de cada mango, després posar sobre del formatge la ceba caramel•litzada prèviament. Ficar al forn per gratinar i fer que s'escalfi el mango i es desfaci una mica el formatge.
Torrada de Gules amb Gambes
Saltejar les gules i les gambes pelades amb all i julivert. Posar un grapat de gules a sobre de cada torrada i decorar amb una gamba.
PRIMER PLAT
Amanida tèbia de bacallà i raviolis al aroma de cítrics
INGREDIENTS (6 PERSONES): 2 taronges de taula, 1 taronja de suc, 300 g de bacallà esqueixat, 250 g ravioli farcits de bolets, ruca, 1 tomàquet madur, 100 g d’olives negres sense pinyol, 1 anxova, oli d’oliva verge, 50 g de pinyons, formatge batut desnatat, sal.
PREPARACIÓ: Seguir 6 cops aquestes instruccions, que es donen per cada plat a muntar. Tallar les taronges de taula en carpaccio i disposar en el plat. Picar el tomàquet molt fi. Tallar el bacallar en encenalls. Tallar a rodonetes les olives negres. Barrejar el tomàquet, les olives i el bacallà i amanir amb oli. Disposar en forma de corona circular al voltant del plat, de manera que es vegi el carpaccio de taronja. Dintre del cercle, col•locar entre 3 i 5 ravioli al dente. Posar una mica de ruca per sobre de tot el plat (no molt, s’ha de veure). Preparar una salsa batent: l’oli, el suc de la taronja, l’anxova, el formatge i la sal. Afegir el pinyons i una part de les olives tallades. Posar la salsa per sobre del plat.
Encara que aquest plat s’ha de fer al moment, la veritat és que si tenim tots els ingredients preparats és ben fàcil i ràpid (si no tens més de 6 o 8 persones...)
SEGON PLAT
Rostit de pagès
INGREDIENTS (6 PERSONES): 1 pollastre de pagès (del Prat, capó...) en octaus, el fetge del pollastre, 1 ceba grossa, 6-8 Alls, 1 manat d'herbes (llorer, farigola, romaní, sajolida), 1 tomàquet madur, 1 got de conyac, ½ got de vi ranci, 1,5 L d'aigua, 150 g d'avellanes torrades, 8 prunes seques, 100 g de pinyons, 100 g de moixernons secs, 1 tassa petita d'oli d'oliva, Sal, pebre
PREPARACIÓ: Poseu els moixernons secs en un cassó amb aigua perquè es vagin hidratant i feu-los coure a foc lent. Després, coleu-los. Agafeu el pollastre, saleu-lo i enrossiu-lo en una cassola amb l'oli ben calent. Quan estigui ben ros, afegiu-hi la ceba tallada. Quan estigui rossa, afegiu-hi les trompetes de la mort, (reservant-ne unes quantes per a la picada), els alls sencers sense pelar, el tomàquet tallat a quarts i el manat d'herbes, i deixeu-ho coure tot junt. Quan les verdures s'hagin enrossit, poseu-hi el brandi i flamegeu-ho. Tot seguit, afegiu-hi els moixernons i l'aigua fins a cobrir el pollastre/conill i deixeu-lo coure a foc suau durant 35 min. Després, poseu-hi el vi ranci, i les prunes i deixeu-ho coure durant 35 minuts més. Mentrestant, en un morter piqueu el fetge i les avellanes torrades, amb una mica del suc de cocció. Poseu-hi els pinyons. 10 minuts abans d'acabar la cocció, afegiu la picada a la cassola. Deixeu-lo coure aquests 10 min. I ja per acabar, posar als plats el pollastre i salseu-lo amb el suc de la cocció.
L’avantatge d’aquest plat és que està més bo si és fet del dia anterior, i, per tant... ens dona molta llibertat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada