PER QUÈ AQUEST BLOG?

De la meva mare he aprés l'amor per la cuina, el gust pel bon menjar i, sobre tot, la il.lusió per complaure els altres amb un bon àpat. A la facultat de Farmàcia vaig descobrir que m'agradava la nutrició: "som allò que mengem". La vida, però, se'm menja el temps de cada dia. He hagut d'aprendre a compaginar les tres coses: bona gastronomia, menjar saludable i, evidentment, fàcil i ràpid de fer. De vegades pot semblar imposible, però quan t'hi poses, descobreixes que no és tan difícil. Només cal una mica d'imaginació, una bona dosi d'interés i cabassos de carinyo...
Així doncs, per què no compartir-ho?

divendres, 25 de juny del 2010

Menús per a dies de platja

Un any més ha arribat Sant Joan, i amb l'estiu els dies de platja, d'excursions. Tots volem fer vacances, i fins i tot als que ens agrada la cuina ens agradaria arribar de la platja i no haver de cuinar... Bé, no és tant difícil, es tracta de buscar plats únics, que siguin complerts, frescos, que es poguin deixar preparats i que no siguin massa cars... per compensar les despeses extraordinàries que tenim durant les vacances.
El plan de menú consisteix en un bon esmorzar i portar a l'excursió (a la platja o a la muntanya) una fruita o uns fruit secs i un suc. Cal beure molt per combatre la deshidratació i les insolacions. Ens podem deixar preparat un plat únic complert per dinar, acompanyat de fruita fresca de temporada. Per berenar, un iogur i unes gal.letes, o alguna cosa lleugera, i per sopar o anem al restaurant, o fem un entrepà senzillet, com un bikini o un frankfurt. D'acord que no és el més saludable, però es pot fer els dies de vacances que sortim fora. Si ens ve de gust, és clar, podem cuinar o buscar plats senzills, però no cal tenir remordiments per "tirar de bocata" uns dies.
Us proposo els següents plats únics que ens podem deixar preparats:

1.- Amanida de pasta de colors
Per persona: 6 tomàquets cirerols o cherry; 80 g de pasta de tres colors; 1 llauna de tonyina en oli d'oliva ; alfàbrega fresca; 1 ceba blanca dolça; 1 cullerada de mostassa a l'antiga; olives; 1 safata de créixens; vinagre balsàmic de Mòdena
Preparació:
1. Bulliu la pasta amb aigua i un pessic de sal.
2. Piqueu les olives i barregeu l'oli de la tonyina amb el vinagre balsàmic, la cullerada de mostassa, les olives i la ceba picada.
3. Traieu la pasta del foc, refredeu-la amb aigua freda, i barregeu-la amb la vinagreta, la tonyina esmicolada i els tomàquets cirerols

2.- Amanida de cigrons
Per 4 ó 5 persones: 1 pot de cigrons ja cuits; 300 g de bacallà esqueixat; 1 ceba tendra, 1 pebrot vermell; 1 pot d'olives negres sense pinyol; 1 paquet de tomàquets cherrys; oli d'oliva; sal
Preparació:
1. Posarem els cigrons sota un raig d'aigua per treure el suc que els acompanya al pot.
2. Netejarem bé els tomàquets i el pebrot perquè els menjarem en cru. Tallarem la ceba en trossos petits. Els tomàquets cherrys per la meitat, i el pebrot a daus.
3. Barrejem tots  els ingredients a un bol, els cigrons sense aigua, el bacallà esqueixat, els tomàquets, el pebrot, la ceba, i les olives negres.
Un toc especial i gustós per aquest plà és condimentar també amb sésam.

3.- Amanida alemana
Per persona: 2 Patates mijanes, 1 salsitxa de Frankfurt de les grans, 1 grapat de blat de moro, ceba, mostassa i julivert.

Preparació:
1. Bullir les patates amb la pell. Un cop cuites deixar-les refredar. Pelar-les i tallar-les a daus.
2. Afegir-hi salsitxes de Frankfurt a rodanxes, el blat de moro i ceba esmicolada.
3. Amanir amb maionesa feta amb mostassa i ceba. (la mostassa s'afegeix una vegada hem fet la maionesa)
4. Guarnir amb julivert.

4.- Menestra en amanida
Per 4 ó 5 persones: 400 g de menestra congelada (amb patata); 4 tomàquets molt madurs; 1 ceba tendra; 4 ous; 1 llauna de tonyina, oli d'oliva verge extra, sal i pebre
Preparació:
1. Bullir la menestra. Refredar amb aigua freda
2. Barrejar la menestra amb els ous durs tallats a trocets i la tonyina
3. Rallar el tomàquet i la ceba. Amanir amb oli d'oliva verge, sal i pebre
4. Amanir la menestra amb la preparació del tomàquet i deixar macerar unes 2 hores a la nevera.

5.- Amanida d'arròs
Per a 6 persones: 300 g d'arròs allargat, 1 cua de rap, 18 gambes pelades , musclos, 12 palets de surimi, ceba, tomata, pebrot verd i pebrot vermell.
Preparació1. Bullir l'arròs i refredar amb aigua. Escorrer
2. Bullir el rap, les gambes i els musclos; un cop bullits els deixem refredar i els tallem a daus petits.
3. Afegim el surimi tallat en 3 ó 4 trocets, ceba, tomaquet, pebrot verd i vermell tallat també a daus petits.
4. Amanir-ho amb oli, vinagre i pebre.

 6. Amanida de pasta i salmó

Per a les persones que volgueu: enciam, endívies, llacets de pasta (no cal colors), salmó fumat, caviar, tàperes i alvocats.
Preparació
1. Bullir la pasta aldente, barejar amb aigua freda per aturar la cocció interna.
2. Tallar en juliana l'enciam, les endibies i el salmó a tires molt finetes
3. Preparar una vinagreta a base d'oli, mostassa, sal i vinagre
4. Barrejar tots els ingredients i amanir amb la vinagreta

7.- Amanida de llenties
Per a 4 persones: 1 pot de llenties; 200 g de gambes bullides i pelades; 1 llauna d'escopinyes; 100 gr d'olives verdes; 1/2 kg de tomàquets cherry; 2 culleradetes de mostassa; 2 culleredetes de mahonesa, 1 culleradeta de vinagre; oli d'oliva verge extra
Preparació
1. Preparar una salsa amb la mostassa, la mahonesa, el vinagre i l'oli
2. Mesclar tots els ingredients i amanir amb la salsa

8.- Amanida verda
Per a 4 persones: 2 nius de cintes de pasta d'espinacs, 2 alvocats, 1 bossa de rúcula, 1 cogombre, 200 g de formatge feta, 1 pit de pollastre; alfàbrega fresca, formatge parmesà rallat; oli d'oliva verge extra, vinagre de módena reduit
Preparació
1. Fer el pit de pollastre filetejat a la planxa i tallar en tires molt fines
2. Bullir els nius, refredat i colar.
3. Tallar els alvocats i el cogombre a trocets
4. Barrejar tots els ingredients i amanir amb l'oli, el vinagre, l'alfàbrega i el pormatge rallat.

Bé, crec que amb aquetes 8 receptes podeu anar variant per les nits o els migdies...que vagi de gust.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada