PER QUÈ AQUEST BLOG?

De la meva mare he aprés l'amor per la cuina, el gust pel bon menjar i, sobre tot, la il.lusió per complaure els altres amb un bon àpat. A la facultat de Farmàcia vaig descobrir que m'agradava la nutrició: "som allò que mengem". La vida, però, se'm menja el temps de cada dia. He hagut d'aprendre a compaginar les tres coses: bona gastronomia, menjar saludable i, evidentment, fàcil i ràpid de fer. De vegades pot semblar imposible, però quan t'hi poses, descobreixes que no és tan difícil. Només cal una mica d'imaginació, una bona dosi d'interés i cabassos de carinyo...
Així doncs, per què no compartir-ho?

dissabte, 1 d’octubre del 2011

La cistella d'Octubre

Ja som a l’octubre, malgrat no ho sembli per aquestes calors, però el cas és que el temps passa volant! Bé, i què podem trobar al mercat a l’Octubre? Doncs aquest mes, prepara't amb vitamines i minerals per a l'hivern ... el mercat t'ofereix tots els aliments necessaris.
Marxen: síndria, cogombres, figues, préssecs,
Temporada de: bròquil, api, bledes, porros, carbassons, albergínies, tomàquets, raïm, pomes, pebrots, carbassons, enciam romà.
Arriben: col lombarda, moniatos, col de brussel.les, canonges, creixells, endíbies, taronges, magranes, tota mena de bolets, caquis, pastanagues, naps, codonys, carbassa d'hivern.

Aquest mes comprem ... CAQUIS
Aquest fruit, conegut també com palosanto, ens va arribar fa molt de temps des d'Orient, estenent-se ràpidament per l'àrea mediterrània. És dels pocs que encara són realment estacionals, és a dir, només el trobem en els mesos d'octubre a desembre, per la qual cosa has d'aprofitar la tardor per consumir-lo. Les seves propietats nutricionals són excel•lents ja que posseeix grans quantitats en vitamina A i C que la fan, a més d'exquisida, de gran interès per a la salut. Quant als seus minerals conté: potassi, calci, fòsfor, ferro i sodi. En cada 100 grams podem trobar una concentració 16 g d'hidrats de carboni i 2 g de fibra. Tot això li confereix un gran poder de regulació intestinal. També permet la seva congelació, conservant les seves propietats per consumir fresca en tot moment, allargant així la seva temporada de consum.
Quan vagis a comprar al mercat, observa que la polpa estigui tova al tacte i sense taques. El pecíol ha de tenir les fulles verdes, ja que si estan marrons, vol dir que la fruita s'està pansint. Estan madurs quan tenen un color ataronjat fosc. No obstant això, en manipular-és molt fàcil que es facin malbé, per això convé tocar-los el menys possible i consumir-los en el termini de dos dies. Si estan un punt verd, pots fer-los madurar posant-los en un recipient al costat d'una poma, però no els consumeixis verds perquè són rics en tanins i tindrien un elevat poder astringent. Per netejar-los, n'hi ha prou amb passar-los un drap humit amb molta cura, ja que és un fruit que el seu cultiu no requereix tractaments amb insecticides, de manera que no cal rentar-los i evites així la seva manipulació.

Anem al mercat ... Fruits secs
Quan arriba la tardor el mercat torna a abastir-nos de fruits secs i fruita seca renovats. Tenim varietats per a tots els gustos: ametlles, nous, avellanes, castanyes, dàtils, figues, orellanes, panses ...
Per tant no tens excusa per no consumir aquests preuats tresors. En general, tots els fruits secs són aportació en major o menor mesura de calci, fòsfor, i energia en forma de midó i d'àcids grassos poliinsaturats. Encara que se'ls considera quasi aliments prohibits per ser altament energètics, no ha de ser així, ja que en realitat, quan ens parlen de calories, ho fan per 100g, i, en realitat, hauríem de considerar l'aportació calòrica per ració, que en el cas dels fruits secs és de 120 kcal els 20 grams, i per a la fruita seca de 100 kcal dels 40 g (sempre de mitjana).
Quant a la fruita seca, té grans avantatges: disposes d'elles tot l'any i conserven gairebé totes les seves vitamines i minerals, que no es perden amb la dessecació. En realitat l'única vitamina que es perd és la vitamina C. Són molt nutritives i d'elevat valor alimentari, ja que en perdre l'aigua el que fan a concentrar les seves propietats. Són ideals per dur d'excursió i per incloure-les en esmorzars i berenars.
Anem a destacar, però, les propietats d'un fruit sec per excel•lència, les nous.
NOUS: Fruit de l'arbre amb el nom científic Juglans règia, conegut com noguera. Respecte a les seves propietats: Les nous madures són riques en oli i proteïnes, amb una baixa quantitat de carbohidrats. També són una bona font de vitamina E, la qual actua com a antioxidant i elimina els radicals lliures de l'organisme. D'aquesta manera ens protegeix contra alguns tipus de càncer. La vitamina E també ajuda en la formació de glòbuls vermells, músculs i altres teixits corporals. En recents estudis científics s'ha determinat que la gent que consumeix almenys 150 g de fruits secs per setmana pateixen un terç de infarts menys que la que rarament o mai els consumeix. També té calci i fòsfor en abundància.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada