PER QUÈ AQUEST BLOG?

De la meva mare he aprés l'amor per la cuina, el gust pel bon menjar i, sobre tot, la il.lusió per complaure els altres amb un bon àpat. A la facultat de Farmàcia vaig descobrir que m'agradava la nutrició: "som allò que mengem". La vida, però, se'm menja el temps de cada dia. He hagut d'aprendre a compaginar les tres coses: bona gastronomia, menjar saludable i, evidentment, fàcil i ràpid de fer. De vegades pot semblar imposible, però quan t'hi poses, descobreixes que no és tan difícil. Només cal una mica d'imaginació, una bona dosi d'interés i cabassos de carinyo...
Així doncs, per què no compartir-ho?

dijous, 6 d’octubre del 2011

PEIXOS: SANS, BONÍSSIMS I RÀPID

Avui en David m’ha demanat cóm podia cuinar el peix, ràpid, sense complicacions, sense espines, saborós... què difícil! De fet, la culpa és meva. Tan d’insistir que mengi bé, que cal menjar peix... ara em demana ajut. Això està fet!
Bé, si el que volem és lluir-nos en un àpat familiar o amb amics, la cuina sí que pot ser més complicada o elaborada, però per menjar un peix sà entre setmana, no calen complicacions. El secret està en que el peix sigui de bona qualitat (millor fresc), i en escollir una “salseta” boníssima i moooolt lleugera.
El primer de tot és que, alhora d’anar a comprar el peix, demanem que ens el facin a filets, sense cap espina. Els peixos frescos que més cuino jo són: lluç, rap, llenguado, orada, llobarro, salmó i tonyina. A més, sempre tinc al congelador un rebost amb halibut i gambes pelades, entre d’altres, i, sobre tot no pot faltar a cap rebost, bacallà per esqueixar.
A continuació us dono una recepta molt senzilla per a cadascú dels que us he mencionat, però, de fet, quasi totes són intercanviables...

LLUÇ EN PAPILLOTE
Ingredients:1 lluç filetejat en dues parts, 2 culleradetes de mantega, 1 cullera de mantega, ½ llimona, Anet i pebre blanc. 2 fulls de paper sulfuritzat (paper vegetal).
Preparació: Demanar a la peixateria que ens obrin el lluç (millor de palangre) en dos filets grans. Preparar dos trossos prou grans de paper sulfuritzat o, si no, d'alumini, amb la part brillant cap amunt, i fregar amb una mica d'oli. Posar cada filet en un tros i assaonar amb sal i una mica de pebre blanc. Tallar i reservar 2 rodanxes de llimona i esprémer la resta del mitja llimona sobre ambdós filets. Posar a sobre una culleradeta de mantega i empolvorar una mica d'anet. Doblegar el paper sobre el peix i tancar com si fos un ravioli. Introduir en el forn escalfat a 200 º i coure durant 12-15 minuts. Presentar acabat de fer directament en els plats (amb compte en obrir els papillotes, que tindran salsa), decorat amb una rodanxa de llimona i amb qualsevol verdura de guarnició.

LLUÇ AMB SALSA DE LA MEVA MAREIngredients: 1 lluç filetejat en dues parts, 2 tomàquets molt madurs, 3 cullera d'oli d'oliva, 2 culleres d'aigua, 1 cullera de vinagre, Sal i pebre
Preparació: Demanar a la peixateria que ens obrin el lluç (millor de palangre) en dos filets grans. Disposar els filets en una safata pel forn, salpebrar i afegir un rajolí d’oli d’oliva verge extra. Introduir en el forn escalfat a 200 º i coure durant 12-15 minuts. En paral•lel preparar una vinagreta amb l'oli, vinagre i aigua. Ratlleu el tomàquet (no molt fi) i barrejar amb la vinagreta. Salpebrar la barreja. Quan el lluç porti 10 min, afegir la vinagreta per sobre i coure un parell de minuts més, de manera que la salsa quedi tèbia i quasi crua (s’ha de notar el gust de tomàquet cru).
Aquesta recepta també queda molt bona amb orades filetejades i al forn.

RAP AL CURRY
Ingredients: 1 rap filetejat, ½ kg de pebrots verds, oli d’oliva, sal i curri.
Preparació: Tallem els filets de rap en troços d’uns 4 cm. Salem i posem amb curri. Reservar. Netegem i tallem els pebrots verds. Els fregim en una paella i els treiem. Amb una mica d’aquest oli, fregim el rap. Servir calent acompanyat dels pebrots.

ORADA A LA SAL
Ingredients (4 persones): 1 orada gran sencera, 1,5 kg de sal grossa. Per a la vinagreta: 2 culleres soperes de mostassa, 1 cullera sopera de maonesa light, 2 culleres soperes d’oli d’oliva verge, ½ iogurt descremat, el suc d’1 llimona.
Preparació: Demanar a la peixateria que ens preparin la orada per fer a la sal. Ja a casa, rentar i assecar bé el peix. Posar una capa de sal grossa en el fons d'una font per forn, posar la daurada sobre i cobrir-completament amb la resta de la sal. Pressionar amb les mans perquè quedi ben adherida al peix i coure uns 20 minuts al forn a 200 ºC. Retirar la font, colpejar la crosta amb un martell, raspar amb cura la sal sobrant i servir immediatament. Acompanyar d'una salsa vinagreta lleugera, que podem preparar mentre es cou la orada barrejant tots els ingredients de la vinagreta. (si també ens fa mandra preparar la vinagreta, podem comprar una salsa tàrtara per acompanyar i també queda ben bona).

LLOBARRO AL FORN AMB PATATES
Ingredients per a 4 persones: 4 llobarros frescos de ració, 1 ceba grossa, 3 tomàquets grossets i madurs, 3 patates, 1 llimona, 1 got de vi blanc o mig got de conyac, oli, aigua, sal, 2 fulles de llorer i orenga (o qualsevol herbeta que tingueu al rebost, farigola, alfàbrega....)
Preparació: La recepta original és amb el peix sencer, de manera que una vegada nets, farem un parell de talls transversals a les peces, només en una de les seves cares. Però jo m’he acostumat, perquè com sabeu els nens odien les espines i tot això, a demanar a la peixateria que m’obrin el peix en dos filets ben nets. Aleshores, en una safata que vagi al forn hi posarem l’oli i al damunt els peixos untats per ambdues bandes, de manera que muntem els dos filets un sobre l’altre, com si fos sencer. Escampat per la safata hi posarem la ceba tallada en rodones grans, els tomàquets a talls gruixuts i la llimona. Salarem una mica el conjunt i li afegirem les herbes aromàtiques. Ho posarem al forn quan estigui a 200 ºC i ho deixarem coure durant uns 15 minuts. Mentrestant fregirem lleugerament les patates tallades a llesques. Cal fregir molt lleugerament. Les escorrerem de grassa i reservarem. Passats els 15 minuts anteriors donarem la volta al peix, li afegirem les patates (per això no s’han de fer del tot fregides), el vi, una mica d’aigua i rectificarem la sal. Ho deixarem coure durant uns 10 minuts més, vigilant que no es cremi ni s’exhaureixi el suc (n’hi podem afegir més si convé).
Aquesta recepta és la mateixa per a altres tipus de peix blanc i gruixut: orada, besuc, lluç, bacallà fresc, turbot, etc. S’acostuma a coure el peix amb el seu cap perquè dóna més gust al plat. Si són peces individuals no caldrà treure’l a l’hora de servir però sí que ho farem si el peix té una mida considerable. (però això comporta haver de treure espines).

FILETS DE LLENGUADO A LA TARONJA
Ingredients (4 persones): 8 filets de llenguado (ó 4 de gall), 2 taronges, xerès, 2 cullerades d'oli d'oliva, sal i pebre.
Preparació: En aquest cas, si el llenguado no és congelat, costa molt de filetejar en cru. Per això demanarem que el preparin ben net per fer a la planxa (o directament, el comprem el filets congelats). Esprémer una de les taronges i tallar l'altra a grills. Ratlleu abans una mica l’escorça d'una de les taronges rentada i seca. Salpebrar el peix al gust i rostir-lo un minut per cada costat, volta i volta, en una paella antiadherent. Si són filets, ja està. Si no, caldrà treure els filets, ben nets, del peix ja fet. A la mateixa paella incorporar el suc de taronja amb el xerès, la taronja a grills i la ratlladura de taronja. Deixeu-ho coure cinc minuts a foc fort perquè s'espesseixi. Condimentar amb una mica de pebre, afegir de nou el peix i escalfar dos minuts tot plegat perquè el peix agafi el sabor de la taronja. Servir.

SALMÓ MARINAT
Ingredients: 4 lloms de salmó, 1 got de ví blanc, anet, cibulet, sal i pebre.
Preparació: salpebrem el peix i el posem a macerar amb el vi blanc, l’anet i el cibulet ben trinxat. Deixar macerar de 2 a 4 hores. Fer a la paella volta i volta.

TONYINA AGREDOLÇA
Ingredients: 400 g de tonyina fresca, 2 cullerades de sucre, vinagre de Mòdena, 1 cullerada de salsa de soja, 1 cullerada d’oli d’oliva, sal i pebre.
Preparació: Tallar la tonyina a daus grans. Fem una mescla amb la resta d’ingredients, i ho posem amb la tonyina en un recipient, procurant que tota quedi impregnada per la salsa. Ho deixem macerar de 2 a 4 hores. Després, ho coem a una paella, però que quedi al punt.

HALIBUT A LA SALSA D’ALFÀBREGA
Ingredients (4 persones): 4 filets d’halibut, 1 got d'aigua i un de vi blanc per al vapor. Per la salsa: ½ gotet de vi blanc, ½ gotet d'aigua, 1 cullerada d'alfàbrega, 2 cullerades d'oli d'oliva, 1 cullerada de julivert picat, 1 culleradeta d'all picat, 1 culleradeta de formatge parmesà, 1 llimona, sal i pebre
Preparació: Descongelar els filets d’halibut i macera en suc de llimona, com a mínim durant 10 minuts. Posar en el vas de la Thermomix, el vi i l'aigua. Posar en el recipient Varoma els filets de lluç. Temperatura Varoma, velocitat 1, 15 minuts. Fer una barreja amb la resta dels ingredients. Repartir sobre el lluç i servir.
En cas de no tenir Thermomix, fem els filets de peix al microones (amb 4 ó 5 min ja estan). Fem la salsa amb la batedora i la tirem per damunt.

BACALLÀ A LA LLAUNA
Ingredients: ½ kg Bacallà salat, 3 grans d'alls, 4 tomàquets madurs, sal, pebre en gra, llorer, farina, oli d'oliva verge extra, 1 Ceba, 1/2 culleradeta pebre vermell dolç, 1 got de vi blanc, 1 cullerada de pa ratllat.
Preparació: cal comprar el bacallà ja tallat a trossos (millor lloms) i posar en remull unes 24h, canviant-li l'aigua 2 ò 3 vegades. Després, assecar els trossos de bacallà amb un drap o amb paper de cuina i s'enfarinen. Es fregeixen en oli molt calent i es dauren, reservats a la llauna (safata d'alumini venuda especialment per fer aquest plat, però es pot fer amb qualsevol altre tipus de safata pel forn). Es ratlla el tomàquet i es piquen els alls. En el mateix oli d'haver fregit el bacallà es sofregeixen els alls, s'hi afegeix el pebre vermell i de seguida (si no es podria cremar) se li afegeix el tomàquet i el llorer. Es sofregeixen a foc lent afegint la sal i pebre. Quan ja estigui, se li afegeix el vi i es deixa reduir 5 minuts. Després, afegir el sofregit sobre els trossos de bacallà, empolvorant per sobre amb la resta dels alls picats, el pa ratllat i el julivert. Finalment, gratinar al forn durant 10 minuts i servir.

BACALLÀ AMB MUSELINA D’ALL
Ingredients per a 2 persones: 2 talls de llom de bacallà, oli, formatge rallat per gratinar i els ingredients necessaris per fer l’allioli, 2 patates mitjanes.
Preparació: Prepararem l’allioli suau (o el comprem). Posarem les patates a bullir senceres. Un copf fetes i fredes, les pelem i tallem a rodones. Agafem els lloms de bacallà. Un cop dessalats i treta tota la humitat, prepararem els lloms de bacallà com més ens agradi –bullit o fregit en oli–, el posarem a sobre de les patates en una plata que pugui anar al forn i pel damunt hi escamparem l’allioli. Hi posem el formatge rallat per sobre. Ho posarem al forn a gratinar durant 8-10 minutsm i servirem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada